Traiesc la propriu pe un munte de aur, dar sunt saraci lipiti! Satul lor ramane cel mai bogat din Europa, dar asta nu le tine de foame! La Rosia Montana, se scrie, zilnic, povestea amara a celor care inca mai asteapta ca cineva sa faca ceva si pentru ei!

Author: Daniela Iliuta
Actualizat: 13 nov 2018, 15:23

Peste locul in jurul caruia s-au tesut cele mai controversate scenarii in ultima vreme s-a asternut acum linistea, dar au ramas dramele, care mocnesc.

Rosia Montana, locul care a asezat Romania pe harta comorilor lumii, aici aflandu-se cel mai mare zacamant de aur din Europa, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1 600 de tone de argint, a devenit satul pierdut din Muntii Transilvaniei. Localnicii sunt batrani iar casele stau sa se prabuseasca. Tot ce a ramas din Rosia Montana, dupa ani de dispute create in jurul minei de aur, sunt doar cativa oameni si povestile lor.

 

 

“Aici avem bogatie mare la Rosia Montana, avem cel mai mare zacamant auro-argentifer din Europa!”, spune unul dintre putini localnici ramasi in sat. 

 

 

Desi, in ultimii ani s-au perindat, la Rosia Montana, sute de oameni, politicieni, afaceristi, ONG-uri, promitand, cu totii, ca vor schimba soarta oamenilor in bine, n-a fost asa.

In Rosia Montana au ramas doar dramele localnicilor, care spun ca aurul le a adus blestemul. Nimeni nu intelege cum de traiesc pe un munte de aur, dar se lupta sa supravietuiasca.  

 

 

“Aurul, pentru oamenii de aici, este un blestem. Stii ca exista, dar nu poti realiza nimic cu el. (…) Singurul meu regret e ca nu am vandut casa, si am ramas aici oamenii nimanui.

Nu avem dispensar, doctor, magazin. Daca trebuie sa cumparam ceva, avem de mers 5 km pana in Abrud”, spune, cu amaraciune in glas, Emilia Iancu, o localnica.

 

 

Taguri:

Episodul 41 al serialului turcesc “O dragoste” este difuzat la Kanal D marți, 23 aprilie 2024. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.