Sambata, de la ora 17:15, la “Asta-i Romania!” Pericolul creditelor la superoferta! Creditul pe repede inainte, capcana in care pica zilnic mii de romani!

Webeditor: Daniela Iliuta
Actualizat: 04 nov 2017, 11:13

Sambata, de la 17:15, emisiunea “Asta-i Romania!” trage un puternic semnal de alarma catre cetatenii care vor sa apeleze la creditele prin IFN (Institutii Financiar Nebancare – n.r.).

Li se spune simplu credite la superoferta pentru ca se dau mai repede decat am crede -  pe internet, in Mall sau direct in cont. Rapid, pe loc, chiar la domiciliu - sunt tertipurile prin care Institutiile Finaciare Nebancare ademenesc oamenii. O capcana in care pica zilnic mii de romani! Pe cat de bine suna, pe atat e de periculos, si asta din cauza dobanzilor piperate pe care Institutiile Financiare Nebancare le practica.

Nu de putine ori, dobanda anuala efectiva poate sa ajunga si la 5000 la suta. Adica la un leu imprumutat dai 5.000 inapoi, iar la 10 lei, dai 50.000 de lei!  


Sambata, la “Asta-i Romania!” il cunoastem pe Adrian Luchian, care de un an de zile traieste un cosmar. Este la un pas sa-si piarda casa, dupa ce s-a imprumutat la o astfel de Institutie Finaciar Nebancara.
De atunci, viata lui si a sotiei s-a prabusit, pur si simplu.
“Eu am intrat in <jocul acesta> pentru ca am fost nevoit. Sotia mea se afla intr-o depresie majora, nu mai iese din casa. Suntem cu nervii la pamant! Am ajuns in situatia in care daca pierd apartamentul asta, nu mai am nicio solutie decat sa imi iau viata”, marturiseste barbatul.  


Acum, la batranete, cand ar fi avut nevoie de liniste, Adrian are parte de cosmarul vietii.
Barbatul nu isi imagina ca mana de ajutor intinsa fiului ii va arunca familia in strada! In toata amaraciunea lui, Adrian isi gaseste puterea sa ne spuna povestea lui, care sa fie invatatura pentru sutele de mii de romani care se gandesc sa se indatoreze.
“Am luat banii ca sa imi ajut fiul care invata in strainatate, incercand sa ii ofer un viitor mai bun. Am zis ca banii astia trebuie investiti in cineva, in sufletul meu … baiatul meu (…) Niciodata nu as lasa pe cineva sa apeleze la institutiile astea care distrug oamenii”, spune barbatul.

“Eu am reprosat BNR (Banca Nationala a Romaniei – n.r.) ca a lasat atat timp ca mii de oameni sa ajunga sa fie nenorociti. (…) Masura pe care a luat-o BNR consta in faptul ca va acorda, in conditii mai dificile credit oamenilor, dar dobanda nu e limitata. Asta inseamna ca acele credite pot ajunge la dobanzi ucigatoare, la 20.000 la suta”, spune Daniel Zamfir, Presedintele Comisiei Economice, din Senatul Romaniei.


Banii dati cu imprumut contra unor dobanzi ireal de mari, sunt o afacere profitabila, din moment ce in Romania exista 146 de Institutii Financiare Nebancare. In 10 ani, sumele imprumutate au crescut de 6 ori, iar unul din doua credite sunt facute la aceste firme.


Banii se dau rapid, daca intrunesti doua conditii- sa pui garantie casa si sa ai o adeverinta de la medicul psihiatru, ca esti in deplinatatea facultatilor mintale.


“Am auzit de un caz care pur si simplu m-a cutremurat. A fost o doamna care a luat un imprumut de 4 000 de Euro. Nu a mai putut sa plateasca si i s-a <executat> casa, aparatamentul de 50.000 de Euro. Cat credeti ca mai avea de dat? 40.000 de Euro. Adica sa imprumuti 4.000, sa pierzi o casa de 50.000, si sa mai ai datorie 40.000 de Euro. Iti pierzi mintile pur si simplu, nu ai nicio scapare!”, spune senatorul Zamfir.
Ce e de facut pentru ca acesti oameni sa fie protejati de creditele care ii lasa pe drumuri si cine se face vinovat de aceasta situatie infioratoare, aflam sambata, de la ora 17:15, la “Asta-i Romania!”.

 

Taguri: