O avalansa de scumpiri se abate asupra Romaniei! Scoatem tot mai multi bani din buzunar, pentru ca s-au marit ratele la banci, la carburanti si la mancare si lista neagra continua!

Webeditor: Daniela Iliuta
Actualizat: 24 oct 2017, 11:57

In prag de iarna, se scumpesc curentul electric si gazele. O veste teribila pentru milioane dintre noi care, pur si simplu, nu mai au leii in plus pe care ii cer comerciantii!

Cu totii stim ca inflatia are un efect direct asupra nivelului nostru de trai iar romanii, in loc sa o duca mai bine, o duc, se pare, din ce in ce mai greu.
“Preturile in tara sunt la fel de mari ca in strainatate, chiar mai mari. Eu am trait treizeci de ani in Marea Britanie iar acolo, cu 100 de Lire Sterline (aproximativ 500 lei – n.r.) imi luam un carucior plin de alimente.

De cand m-am intors in Romania, de un an de zile, cu 400-500 de lei abia imi iau doua, trei lucruri de calitate (…) Viata este foarte scumpa in Romania! Eu nu stiu cum romanii de rand isi permit …”, spune Bogdan Brancoveanu un roman care, dupa ce a trait o viata printre englezi, s-a intors acasa.
Majorarea preturilor sperie pe toata lumea, iar pensionarii sunt printre cei mai indreptatiti sa intre in panica, cunoscuta fiind situatia acestora in tara noastra.

“Imi vine sa plang, si nu o data … dar stiti ce? Imi plang trecutul, ca daca acesta era mai bun atunci poate si viata de acum era mai buna… Noi nu suntem nimic!”, spune, cu lacrimi in ochi o pensionara.  


Cum tavalugul scumpirilor pe piata a fost declansat de pretul carburantilor, care s-a marit de la inceputul lunii octombrie, scumpirea alimentelor este doar inceputul “dezastrului” asa cum o spun specialistii.

“Ceea ce se intampla este o <reteta sigura> catre criza. Din punctul meu de vedere, asistam deja la ea. Criza bugetara este prima etapa si vor urma celelalte <evolutii>”, explica analistul economic Radu Soviani.


Care este motivul pentru care preturile, in tara noastra, sunt in continua crestere si cine se face vinovat pentru acest fenomen, ne spun tot specialistii.
Afirmatia ca traim mai scump se sustine in cifre iar daca anul trecut preturile scadeau cu 1.5%,
anul acesta ele au crescut cu 1.6%. Si lucrurile nu se opresc aici. Previziunile specialistilor anunta anul viitor ca fiind si mai greu, cu preturi in crestere, in general cu 3.1%- 3.2%. 

 

Taguri: