Duminica seara, de la ora 20:00, la “Asta-i Romania!”: copii nenascuti, tranzactionati la colt de strada

Author: Bogdan Mihai
Actualizat: 11 aug 2017, 14:37

In Romania, mamele surogat risca pana la sapte ani de inchisoare daca isi vand pantecul.

Infertilitatea este cuvantul care le da fiori cuplurilor care isi doresc copii. In Romania a devenit, de cativa ani, o practica sa porti o sarcina pentru un cuplu infertil. Sunt femei care se ofera sa nasca un copil pentru pretul corect.

Duminica seara, de la ora 20:00, la „Asta-i Romania!”, veti putea urmari un reportaj amplu despre mamele surogat din Romania. Sute de anunturi care incep si se termina cam la fel impanzesc internetul.

„Buna ziua! Am 22 de ani, casatorita, fara vicii si doua nasteri pe cale naturala. As putea fi mama surogat pentru o familie serioasa care se afla in imposibilitatea de a avea copii", suna unul dintre anunturi.

Reporterii „Asta-i Romania!” au stat de vorba cu o tanara din Constanta, dispusa sa poarte in pantec bebelusul unui cuplu. Are 19 ani, dar nu o sperie faptul ca face o tranzactie cu un copil nenascut, fapta pentru care risca sapte ani de inchisoare.

Pentru aceasta tanara, gandul ca in 9 luni o sa fie mai bogata cu zeci de mii de euro o face sa mearga mai departe.

„De vreo trei luni stau si ma gandesc si de aia am pus anuntul pe internet, chiar daca stiu riscurile. M-am documentat, m-am uitat pe net si stiu in ce ma bag, nu mi-e frica”, marturiseste tanara.

Intelegerile se fac la colt de strada sau la o cafea.

In astfel de imprejurari nu exista garantii pentru cuplurile infertile, ca persoana cu care stau de vorba isi va respecta cuvantul. In orice moment mama surogat se poate razgandi si pastra banii, care nu sunt deloc putini. Cele care se ofera sa ramana insarcinate contra cost cer onorarii de 25.000 de euro, dar se poate ajunge si pana la 60.000.

„Este o situatie care ne ingrijoreaza! Sunt vieti distruse, vieti cumparate la bucata, sunt vieti cumparate la pachet, iar acest lucru nu e normal!”, declara Tudor Ciuhodaru, medic si politician.

Duminica seara, la „Asta-i Romania!” o vom cunoaste pe Ioana, una dintre femeile infertile care era in stare sa faca orice, ca sa tina in brate un bebelus al ei.

Impreuna cu sotul, timp de 6 luni, acestia au cautat disperati o femeie de incredere care sa le poarte copilul. S-au imprumutat pe unde au stiut si au reusit sa stranga suma de bani (aprox.

35.000 de euro) care sa ii ajute sa isi duca visul de a deveni parinti la bun sfarsit.

Au trecut 8 ani de atunci si Ioana tot nu a devenit mama. A renuntat la ideea unei mame surogat, pentru ca tranzactia nu este legala in Romania si nimeni nu ii poate garanta ca, odata nascut, bebelusul va ajunge la ea.

„Motivul pentru care am renuntat la a apela la mama surogat este acela ca nu cred ca as fi putut trece printr-o situatie in care sa stiu ca exista undeva un copil al meu, care

nu era al meu sau care sa nu mai ajunga la mine. Eu si sotul vrem sa facem totul legal, pentru ca vrem sa avem siguranta ca ne primim copilul, care e al nostru, pe care noi l-am creat, desi altcineva il poarta in pantec, dar e al nostru! Daca ar exista un cadru legal, mai mult ca sigur as face un efort financiar si as incerca sa am cel putin un copil”, concluzioneaza Ioana.

In Romania, proiectul privind mamele surogat a ajuns in Parlament din 2013.  A trecut de Senat dar deputatii l-au abandonat in comisii, fara macar sa-l fi supus dezbaterii.

„Am intra in normalitate daca am reusi sa oferim acestor cupluri o legislatie transparenta care sa le permita sa faca aceasta procedura si in Romania”, declara dr. Chadi Muheidli, medic specialist obstetrica – ginecologie.

Oficial, in tara noastra, peste 50 de cupluri apeleaza anual la mame surogat. In realitate, cifrele sunt mult mai mari. Asta si pentru ca numarul cuplurilor infertile creste anual cu 20 de procente. Pentru ca la noi nu exista o lege care sa reglementeze insitutia mamei surogat, multe familii ajung sa incheie tranzactii la colt de strada si timp de 9 luni de zile traiesc cu nesiguranta ca mama surogat le va da sau nu copilul, platit cu o mica avere.

Nu ratati duminica, de la ora 20:00, la „Asta-i Romania!” un material impresionant despre cat costa „infertilitatea” in Romania, dar si ce inseamna sa fii mama surogat intr-o tara in care nu exista nicio lege in acest sens.

Tot duminica, de la ora 20:00, la „Asta-i Romania!” veti afla deznodamantul povestii care a impresionat o tara intreaga, ce a fratilor Bratu, deveniti sclavi in Berevoestii de Arges, si tot atunci vom afla si povestea incredibila a preotului roman care munceste pe santierele Londrei.

 

Taguri: